Hvala, da si se oglasil-a na moji spletni strani

Doris Polak Kuder, to sem jaz.

Sem mama dveh predšolskih deklic z izkušnjo alergije na hrano, magistra farmacije Univerze v Ljubljani, trenerka čustvene inteligence in diplomantka sočutnega poizvedovanja (Izobraževalni program avtorja Gabor Mate, Compassionate Inquiry).

V življenju igram sicer mnogo vlog. Spodaj so nekatere, ki bi lahko bile zanimive zate.

Analitična raziskovalka

Z zajetnim kupčkom priznanj in Zoisovo štipendijo sem se celo gimnazijo spraševala, kaj pravzaprav želim početi. Za študij sem izbirala med farmacijo in fiziko. Študij na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani me je dobro opremil z analitičnimi orodji, poznavanjem telesa in delovanjem zdravil v njem.

Vzporedni študij fizike me je navduševal, vendar sem ga zaradi težav z alergijami in astmo opustila. Po končanem študiju farmacije sem se odločila tudi za prakso v lekarni in opravila strokovni izpit. Istočasno sva s takrat še fantom sestavila najino največjo sestavljanko, 6000 kosov, ki še danes krasi našo steno. Zaposlila sem se v farmacevtski industriji, v oddelkih registracij zdravil, spremljanja neželenih učinkov zdravil in kakovosti.

Tvoje misli so semena, ki jih seješ.
wayne dyer

Pustolovka

Ovire so v življenju zato, da jih preskočimo. To je moj moto. Tudi v najbolj težkih trenutkih alergij in astme se nisem odpovedala stvarem, ki so me resnično navduševale. Velikokrat je bil to ples, potovanja, kot je samostojna pot v Rusijo, potovanja po Aziji z nahrbtnikom, vzpon na Triglav, motociklizem čez drn in strn, bungee jumping, kjer sem spoznala svojo sorodno dušo in nato tudi pozdravila dva otroka.

Da, imeti otroke je pustolovščina. Poleg tega je ogledalo, ki ti ga nastavijo tako čisto, da se je včasih težko pogledati. Pustolovščina študija sočutnega poizvedovanja (Compassionate Ingury), svetovnega avtorja Gabor Mate, je bila zato zame svojevrstna in neponovljiva.

Pozitiven um najde način kako narediti.
napoleon

Mamica otrok z alergijami

Te vloge nisem želela sprejeti. Upirala sem se ji z vsemi štirimi, odločila sem se, da bo drugače. Nikomur, najmanj pa svojim otrokom, bi želela, da gredo čez takšno izkušnjo alergij in astme kot jaz. Tri mesece po rojstvu prve hčerke, sva z možem obupana, neprespana, pobruhana sedela in bila tiho kot miške, da se hči ne bi zbudila vsaj 10 min. In to je bil trenutek, ko sem ugotovila, da veliko kar mislim, ne drži. Na primer, da se otrok rodi kot nepopisan list papirja.

Obe hčeri sem izključno dojila do starosti 5,5 mesecev, iz moje hrane sem poleg glutena izločila mlečne izdelke in jajca.  Bruhanje in polivanje se je s tem precej umirilo. Gosto hrano smo uvajali, vendar smo živila uvajali zelo počasi, dlje časa sta bili na dieti brez jajc, mlečnih izdelkov in glutena, sedaj že uživata jajca. Pred dopolnjenim prvim letom sta obe obiskovali bioresonanco in Bownovo terapijo, veliko smo delali na handlingu in razvijanju mišic, kar pomaga tudi za učvrstitev želodčne mišice zapiralke. Obe imata povišan IgE.

Dojenje eno leto, pazljivo uvajanje hrane, alternativni pristopi, vse to je veliko pripomoglo. Pa vendar je nekaj manjkalo. Po vrnitvi v službo, ko okolja ne moreš več nadzirati, sam pa si izčrpan od vsakodnevnega nočnega nošenja, je bil moj obup zelo velik. Na enem izmed službenih izobraževanj, je predavateljica izjavila – spremeniš lahko samo sebe, na druge ne moreš vplivat. In začela se je moja pot odstiranju vzrokov in rešitev, v meni.

Naše življenje je kreacija našega uma.
Buda

Jaz, alergik in astmatik

Vem, da obstajajo “hujši alergiki in astmatiki” kot jaz. Ampak vsaka primerjava je absurdna. Začelo se je že po rojstvu, s potrjeno astmo pri 5. letih in groznimi nočnimi morami brez zraka.  Dejstvo je, da so simptomi alergij in astme krojili moje življenje. Ali zaradi nenehnih obiskov specialistov ali zaradi hospitalizacij in obiskov urgence. Zaradi pakiranja kupov hrane za vsak izlet, nenehnega kuhanja ali zaradi seljenje svojega jogija čez vse študentske domove. Tudi iskanje alkoholnih pijač brez sulfitov je zabavno, na absolventskem izletu pa sta me reševali tuna in jajca. Nujno naj omenim tudi spanje, gore spanja in seveda gore porabljenih robčkov in WC papirja. Baje bi se nam do sedaj že splačalo kupiti Palomo. 40x presežene vrednosti IgE od otroštva, potrjene alergije na trave, pršice, pšenico, mačke, konje, zeleno, breskve,…. laktozno in histaminsko intoleranco, zdravljenje z inhalatornimi kortikosterodidi od otroštva in predpriprava na obisk k lastnikom mačk s trikratnim odmerkom antihistamnika. Nadziranje in upravljanje okolja ter stroga dieta sta nato znižala moj IgE.

Zadnja 3 leta pa zdravil ne uporabljam več. Berem, študiram, se povezujem, raziskujem epigenetiko, raziskujem umirjanje živčnega sistema in si želim, da bi svojim otrokom dala boljše izhodišče. V skupnosti Sočutnega poizvedovanja (Compassionate inquiry) vodim interesno skupino za Alergijo in Astme. Ali in kako naj presežemo manifestacijo alergij in astme v svojem življenju?

“Opazuj svoje misli, ker postanejo tvoje besede.
Opazuj svoje besede, ker postanejo tvoja dejanja.
Opazuj svoja dejanja, ker postanejo tvoje navade.
Opazuj svoje navade, ker postanejo tvoj značaj.
Opazuj svoj značaj, ker postane tvoja usoda.”
Frank Jackson